Efficiënte houding

Efficiënte houding

“Sta bij het discussiëren, presenteren of netwerken evenveel op je voorvoet als op je hiel. Verwonder jezelf over de impact op jouw uitstraling en de reacties uit jouw omgeving.”

Als we een discussie hebben dan zetten we soms ongemerkt onze “hakken in het zand” en is het moeilijk om jouw mening te behouden. Dan zijn we niet in balans. Wanneer je iemand ziet presenteren die graag overtuigend wil overkomen dan herkennen we automatisch aan iemands lichaamstaal of we mee willen gaan in iemands verhaal. Wanneer je het effect van jouw houding wilt veranderen dan moet je eerst bewust zijn van je eigen houding.

Om efficiënt je vrijheid te handhaven in de krijgskunst Aikido gebruiken we het principe: “Aandacht bij je one-point hebben”. Dit betekent dat je je aandacht hebt voor je eigen ontspannen houding en te bewegen vanuit je centrum. Het one-point wordt vaak aangewezen op het lichaam; 3 cm onder je navel en 3 cm naar binnen. In Tai chi noemen ze dit punt “Dan Tien” en in de Judo of Karate wordt dit ook wel “Hara” genoemd .

Ook ben je met een juiste houding sneller bij het, zowel mentaal of fysiek, reageren op je omgeving. Die op zijn beurt jou meer opmerkt en zich eerder laat leiden. Of dit nu in een vergadering is op het werk is of thuis bij een goede discussie over wie er nu de afwas doet.

Door je natuurlijke fysiologische houding aan te nemen ontstaat er een natuurlijk trotse houding die vertrouwen uitstraalt. Dit helpt je jouw ‘standpunt’ te behouden.

“Sta op en test dit eens: Ga eens op je tenen staan en “land” dan rustig op je hiel zonder te houding verder aan te passen. Focus vervolgens op je buik (one-point) en zie je lichaam in de ruimte staan.

Herhaal dit bij een staande discussie, presentatie of tijdens een netwerkgesprek. Zo kan je veel langer blijven staan en bereik je meer resultaat.”

Vroeger vond ik het lange staan bij het netwerken of op een staande receptie soms zwaar, maar door een verbeterde houding kan ik dit nu veel langer volhouden. Wil je het effect van jouw houding op jouw omgeving veranderen. Bel dan voor een afspraak en ik help je hier graag bij.

Hier ter verduidelijking wat aanknopingspunten;

Tip 7 efficiente houding

Klik hier om de achtste tip over “Voorkomen van conflicten” te lezen…..

8 reacties op ‘Efficiënte houding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s