Effectief discussiëren

Effectief discussiëren

“Luisteren is belangrijker dan terug praten. Niets zeggen zegt zoveel meer.”

Bij een verhit gesprek met een groep mensen worden er vaak allerlei argumenten bij gehaald om ons eigen gelijk te krijgen. Zo’n “gevecht” zou je een multi-monoloog kunnen noemen. Er wordt door elkaar heen gepraat en iemand laten uitpraten is er niet meer bij. “Ik heb toch zeker gelijk!” Ja, vanuit jouw perspectief en overtuiging wel.

Toch kan iemand vanuit zijn eigen perspectief ook het gelijk van de ander betrekken om zo tot nieuwe inzichten te komen. Maar dan moet je wel horen wat er gezegd wordt en dan zal je dus stil moeten zijn.

Om objectief te kunnen doorgronden wat iemand anders bedoelt zullen we ook open moeten staan om echt te leren luisteren naar de ander. Dit levert nieuwe suggesties op vanuit een ander perspectief. Zo kan je jouw argument over het onderwerp bijstellen. En ook de ander zal dit voorbeeld overnemen als diegene weet hoe.

1 + 2 = 3 wil zeggen dat je met meerdere argumenten iets nieuws creëert.

Empathie helpt je jezelf te verplaatsen in de ander, zodat er een dialoog ontstaat met wederzijds respect voor elkaars mening. Dit kan je leren door te ontdekken hoe je open staat voor de ander, maar dat begint bij jezelf.”

Nieuw!: online “Ronde tafel” 

    (de grootste kans om live met mij te praten heb je ‘s avonds

op dinsdag, donderdag en vrijdag.)

 

Ter voorbereiding op een groepsgesprek helpt het ook om een mindmap te maken. Wil je op een prettige wijze gesprekken voeren door effectief te kunnen discussiëren? Neem dan contact op en ik leer je technieken om echt open te staan, te mindmappen en te luisteren zonder de strijd aan te gaan.

Hier ter verduidelijking wat aanknopingspunten;

Tip 11 effectief discussieren

Klik hier om de twaalfde tip over “verlicht drukte in je hoofd” te lezen…..

 

3 reacties op ‘Effectief discussiëren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s