Zeker spreken

Zeker spreken

“Geef iemand een suggestie hoe diegene het anders kan doen. Dat is suggestief leiderschap.”

Veel mensen weten precies waar ze niet goed in zijn. Zelfvertrouwen speelt hier vaak een grote rol in. Ze komen bijvoorbeeld onzeker over, twijfelen altijd of kunnen niet voor grote groepen staan. Dit zit dan in de familie of het is nu eenmaal hun persoonlijkheid. Vaak klopt deze overtuiging ook, maar waar de oorzaak ligt dat weet men niet. Laat staan dat men weet hoe dit gedrag op te lossen is.

Veel komt voort uit welke woorden we gebruiken en welke houding we daarbij aannemen. In het gezin worden dezelfde spreekwoorden of gezegdes gebruikt, hebben ze vergelijkbare bewoordingen voor alledaagse dingen en dit beïnvloed hoe we ons gedragen. Binnen het communicatiemodel van NLP zegt men dan ook; “Je bent wat je zegt”. Dit slaat zowel op ons mentale gedrag als ook op ons fysieke bewegen. We ervaren dit al vanaf jongs af aan en dus wordt dit als normaal aangenomen. Als deze overtuigingen ons steunen dan is dit prima, maar ook de terughoudende overtuigingen werken zo. Ons lichaam (en brein) kent geen verschil tussen goed of kwaad, zodat er een bijzondere combinatie van houding en gedrag ontstaat. Dit is de oorzaak van veel miscommunicatie, zowel met onszelf als ook met anderen.

Als je bewust bent van je belemmerende taal, kan je ook gaan luisteren naar de woorden die je gebruikt en heb je de mogelijkheid om kansen te vinden voor meer zelfvertrouwen. Je leert anders te kijken naar jezelf, zodat ook de ondersteunende houding op fysiek en mentaal vlak aangenomen kan worden.
Het beïnvloed je manier van leren en zo kan je meer mogelijkheden voor de kwaliteit van je (werkende-) leven vinden.

“Tijdens mijn trainingen kijk en luister ik als coach constant of de houding die de deelnemer heeft wel aansluit bij de bewoording die hij/zij gebruikt. Zo wordt het woord ‘proberen’ omgedraaid naar ‘doen’ en leren we dat het woord ‘moeten’ direct een vorm van dwingen oplevert. Hier zit vaak een oorzaak achter van een belemmering die we vervangen met een nieuwe trotse houding welke ons wel ondersteunt.

Mentaal kiezen we voor ondersteunende overtuigingen en fysiek trainen we een houding die daarop aansluit. Trots en vol zelfvertrouwen.”

Online “Ronde tafel” 

    (de grootste kans om live met mij te praten heb je ‘s avonds
op dinsdag, donderdag en vrijdag.)

Wil jij ook leren welke woorden jouw onzeker maken en om deze vervolgens weer te kunnen omdraaien? En hoe jij door een andere (werk-)houding meer zelfvertrouwen krijgt? Neem dan contact op en we gaan aan de slag in het tempo dat jij bepaald!

Hier ter verduidelijking wat aanknopingspunten;

Tip 15. Zeker spreken

Klik hier om de zestiende tip over “Creativiteit stimuleren” te lezen…..

3 reacties op ‘Zeker spreken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s