De ander begrijpen

“Reageer eens met een “ja” of “oké” om de ander te begrijpen i.p.v. te grijpen.”

We letten steeds op elkaar, tijdens ons werk of in het dagelijks leven thuis. Daarbij weten we dat communicatie soms wat stroef kan gaan. Zeker als we een punt willen maken tijdens een interessante discussie. Men gaat harder praten, zoekt naar modder en het gesprek kan zelfs negatief eindigen.
Vergelijk je dit met een moddergevecht dan zie je gelijk voor je dat, als het tegenzit, je niet goed richt en dan de modder zijn doel mist. Zo is het ook met communicatie en de richting van een gesprek.

Echt luisteren is een kunst. Geduldig zijn om de ander na te laten denken lukt niet iedereen. Je blijft doordrammen over je eigen standpunt en je blijft elkaar daarvan willen overtuigen. Door jezelf met empathie open te stellen voor de ander, krijg je de verbinding weer terug. Verbinding houden met de ander zonder weerstand te creëren,  zorgt voor echte dialoog.

Samenwerken in plaats van vechten levert geen verliezers op. Anders wordt het “1 – 1 = 0”. De wedstrijd is verloren. Luisteren naar elkaar om de overeenkomsten te vinden, helpt je samen een goed gesprek of discussie te voeren. Invullen wat de ander wil zeggen of bedenken kan ook gevaarlijk zijn, want iedereen praat vanuit zijn eigen perspectief en beleving. Het gezamenlijk doel of een compromis word wel bereikt door het “samen-werken”.

 

“In mijn praktijk als coach kom ik veel miscommunicatie tegen en dit drijft mensen onnodig uit elkaar.

Tijdens een gesprek is het belangrijk te bevestigen van wat er is gezegd, want de verbinding kan onderweg zijn verbroken. Dan is er een reset nodig om de verbinding te herstellen. Checken door te reageren met een “ja’ of “oké” is hiervan een voorbeeld dat eenvoudig is toe te passen. Zelfs een bevestigend knikje kan voldoende zijn.

Wees dus een betrokken luisteraar.”

Door twijfels weg te nemen leer je de communicatie effectief te laten verlopen.
Dit kan je beleven / leren door met mij een gesprek in te plannen. Kom dus gerust langs voor een gratis kop koffie of thee. “Ja?” Ga dan naar de contactpagina en we spreken elkaar snel.

Hier ter verduidelijking wat aanknopingspunten;

 

Online “Ronde tafel”

discord icoon

    (de grootste kans om live met mij te praten heb je ‘s avonds
op dinsdag of donderdag.)

Klik hier om de tweeëntwintigste tip over “Loslaten bevrijdt” te lezen…..

Een reactie op “De ander begrijpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s