Oorzakelijk oplossen

“Zoek de oorzaak van een probleem of belemmering en je vind ook de oplossing.”

In mijn eerste 25 tips lees je veel over oorzakelijke verbanden. Lees hoe het werkt in deze blog:

Iedereen komt wel problemen tegen die ons belemmeren te doen wat we willen of te zijn wie zijn in het werkende- leven. Te weinig tijd om de deadline te halen, niet genoeg geld om rond te komen, geen idee hoe je weer plezier in je werk kan terugkrijgen, etc. En zo zijn er nog duizenden redenen om een probleem te moeten oplossen. Het probleem houd ons tegen en kost ons veel energie en dus tijd of geld.

Ook zijn veel van onze probleem ontstaan door een samenloop van omstandigheden oftewel chaos. Dan waren we de controle kwijt over iets en ons onbewust van de achterliggende redenen. De snelste en makkelijkste reden is iets buiten onszelf de schuld te geven. Onze pijn, gedachten (ego) zoekt die makkelijke weg door bijvoorbeeld te zeggen dat die ander dit of dat bij ons heeft ver-oorzaakt of zonder dit of dat kon het probleem niet opgelost worden. Toch ligt de oplossing van onze problemen altijd binnen ons eigen bereik. Niet elk probleem heeft de gewenste oplossing, maar de weg naar een passende oplossing ligt wel binnen onszelf.

Als je namelijk de oorzaak van ons probleem inzien dan kan je dit op een effectieve manier veranderen, zodat het probleem in ieder geval niet op een dezelfde wijze kan terugkomen. En naast deze preventieve aanpak ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden die een oplossing bieden vanuit de oorzaak bekeken. Je probleem word dan van binnen uit opgelost en je bent je bewust van jouw hulpmiddelen hiervoor. Dit klinkt simpel en als je bewust bent van jouw zelf veroorzaakte situaties, dan kan jij daar ook jouw oplossing in vinden.

In de opleiding tot ICT leer je te denken in “If, Then and/or Else”. Dit proces is vervolgens gekoppeld aan een continue verbeter wens en maakt het preventief oplossen van problemen een ware kunst. Dit is inmiddels toegepast in vele modellen en werkmethodes. Het vinden van de oorzakelijke verbanden werkt ook in het dagelijkse leven en is zowel tijd als ook geld besparend.

“Oplossingsgericht aandacht geven wat jij wilt is iets waar ik vanuit mijn eigen praktijk veel aan heb gehad voor mijzelf en door mag geven aan anderen.

Met principes uit Tai Chi leer ik deelnemers te kijken naar binnen en te ont-dekken hoe hun gevoel van passie aanvoelt. Binnen de krijgskunsten zoals Jiu Jitsu en Kobudo zoeken we ook steeds naar de oorzaak van een probleem en hoe deze met onze hulpmiddel aan te kunnen pakken. Deze wijze lessen koppel ik met NLP, gesprekstechnieken en aikido feedback oefeningen om zo jou te laten groeien als (werkend-) mens.

Leer dus de verbanden te zien bij jouw problemen en ontdek hoe je kan werken vanuit eigen kracht.”

Als we de oorzaak van jouw belemmeringen (problemen) vinden dan is de oplossing later niet eens meer nodig. Dat noem ik nog eens vrijheid! Wil jij ook vrij zijn? Bel dan direct op voor een afspraak of vul contactpagina in voor een afspraak.

Hier ter verduidelijking wat aanknopingspunten;

Tip 25. Oorzakelijk oplossen

 

Online “Ronde tafel”

discord icoon

    (de grootste kans om live met mij te spreken heb je ‘s avonds
op dinsdag of donderdag.)

Houd de blogs in de gaten om de volgende tip te lezen…..

Een reactie op “Oorzakelijk oplossen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s