Hoe je de drukte in je hoofd kan verlichten

De hele dag dingen aan je hoofd hebben, van alles moeten regelen, mensen vragen je aandacht, je kan niet in slaap vallen, etc. Ons denken kan veel tijd in beslag nemen en ons zelfs volledig in zijn grip hebben. Dit herkent iedereen wel en sommigen krijgen er vervolgens hoofdpijn door of hebben geen energie meer om goed te presteren. En deze druk kan je er dan weer bij op tellen.

Hoe stop je dit!!?

Let op je ademhaling en je verlaat het denkende hoofd.

Met deze 1e stap presteer je overal beter

Deze simpele oefening voor lichaamsbewustzijn helpt: focus op je ademhaling.

  • Ff pauze na een ochtend (online of offline) met veel collega’s of klanten in gesprek te zijn geweest: focus op je ademhaling;

  • Je kan maar niet slapen: focus op je ademhaling;

  • Zit je je in de file te ergeren: focus op je ademhaling;

  • Nog zoveel meer te doen: focus op je ademhaling;

  • …..ga zo maar door: focus op je ademhaling.

Als je dit blijft herhalen en er rustig bij zit of staat, dan noemen we dit een vorm van mediteren. Mediteren word op eens helemaal niet zo moeilijk.

Door “uit je hoofd” te zijn ontstaat er ruimte voor nieuwe informatie of inzichten en dit bevorderd je creativiteit. We noemen dit ook wel “een openmind hebben”. Als je dit traint ga je beter presteren, zie je meer kansen, krijg je meer energie en wordt je kwaliteit van leven beter.

Tip 12 verlicht drukte.jpg

De 5 stappen om rust en kracht te blijven ervaren.

  1. Neem een trotse houding aan;

  2. Focus op je ademhaling;

  3. Aandacht bij one-point (absolute midden);

  4. Zie jezelf (lichaam) in de ruimte;

  5. Ontspan volledig.


Door de bovengenoemde stappen te trainen blijf je in deze staat.

Tai chi is een bewegende vorm van mediteren om met behulp van ademhaling je balans te herstellen. Ook met Aikido of andere krijgskunsten leer je gebruik te maken van je ademhaling om zo ontspannen te zijn tijdens een gevecht. In het dagelijkse leven kan je dit handvat gebruiken om ontspannen te blijven tijdens gespannen situaties of bij moeilijke opdrachten.

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken hoe ik jou of iemand in jouw (werk-)omgeving hierbij kan helpen. Ook dit jaar ben ik online en offline beschikbaar.


Simon van Driel