Hoe je effectief kunt discussiëren bij overlegmomenten

Tijdens de corona crisis word er veel meer thuisgewerkt.
Er zijn ook meer discussies, want ook de huisgenoten zijn thuis om zich te bemoeien met elkaars bezigheden. Dan komt het ook nog eens voor dat er dus meer kans is op een ruzie.


Bij de online meetings kennen we inmiddels ook het “Mute knopje” dat voor de gespreksleider heel handig blijkt, zodat niet iedereen door elkaar praat. De kans is er dan ook dat je niet gelijk terug kunt praten. Maar bij een fysiek face-to-face (offline) gesprek bestaat die knop natuurlijk niet.

Luisteren is belangrijker dan terug praten. Niets zeggen zegt zoveel meer.

In deze blog lees je hoe luisteren kan leiden tot wederzijds respect.

Bij een verhit gesprek met een groep mensen, worden er vaak allerlei argumenten bij gehaald om ons eigen gelijk te krijgen. Zo’n “gevecht” zou je een multi-monoloog kunnen noemen. Er wordt door elkaar heen gepraat en iemand laten uitpraten is er niet meer bij. “Ik heb toch zeker gelijk!” Ja, vanuit jouw perspectief en overtuiging wel.

Toch kan iemand vanuit zijn eigen perspectief ook het gelijk van de ander betrekken om zo tot nieuwe inzichten te komen. Maar dan moet je wel horen wat er gezegd wordt en dan zal je dus stil moeten zijn.

Tijdens vergaderen respectvol zijn.

Om objectief te kunnen doorgronden wat iemand anders bedoelt, zullen we ook open moeten staan om echt te leren luisteren naar de ander. Dit levert nieuwe suggesties op vanuit een ander perspectief. Zo kan je jouw argument over het onderwerp bijstellen. En ook de ander zal dit voorbeeld overnemen als diegene weet hoe.

“1 + 2 = 3” wil zeggen dat je met meerdere argumenten iets nieuws creëert.
Empathie helpt je jezelf te verplaatsen in de ander, zodat er een dialoog ontstaat met wederzijds respect voor elkaars mening. Dit kan je leren door te ontdekken hoe je open staat voor de ander, maar dat begint bij jezelf.

Hier ter verduidelijking wat aanknopingspunten;

Tip 11. effectief discussiëren.jpg

Wat kan je nu al doen?

Ter voorbereiding op een groepsgesprek helpt het ook om een mindmap te maken. Wil je op een prettige wijze gesprekken voeren door effectief te kunnen discussiëren? Neem dan contact op en ik leer je technieken om echt open te staan, te mindmappen en te luisteren zonder de strijd aan te gaan.