Hoe je suggesties bijdragen aan leiderschap

Gaandeweg je leven zie je om je heen soms mensen het moeilijk hebben met allerlei problemen. Steeds komen er weer nieuwe uitdagingen op hun pad. Dan willen we hen graag helpen en zeker als het dierbaren van je zijn. Toch willen ze soms niet geholpen worden en zelf hun eigen problemen oplossen. Soms omdat ze zich er bijvoorbeeld voor schamen of onbewust weten dat ze er iets van willen leren. In die situaties ontstaat er wel eens wrijving en onbegrip, wat weer tot meer onenigheid leid. Hulp bieden of hulp krijgen is een persoonlijke keuze en dan is het fijn om te weten dat we de leiding kunnen nemen of geven zonder die weerstand te vergroten.

Geef iemand een suggestie hoe diegene het anders kan doen. Dat is suggestief leiderschap.

Succesverhalen met suggestief leiderschap!

Met een suggestie hoe het ook anders kan, kan je toch veel voor elkaar krijgen, mits je de verantwoordelijkheid maar bij de ander laat. Dat is suggestief leiderschap.
Je geeft de ander zo de kans om een eigen keuze te maken, te leren en zijn eigen succeservaring te creëren. Ook al weet jij het antwoord al of heb je de rol als teamleider om anderen te vertellen wat diegene moet doen. Zijn of haar omgeving kan hierbij wel degelijk helpen, maar met een ander type leiderschap dan wat we doorgaans gewend zijn. En ook als we niet in een leidinggevende rol zitten hebben we zo invloed op de successen van het team of zelfs in het gezin waarin je samen iets voor elkaar wilt brengen. 

Empowerment stelt de ander in staat iets te doen, dus is een vorm van zelfsturing. Dit heeft een daadkrachtige werking op iemand. Je wordt in staat gesteld nieuwe dingen te doen. Ook een teamleider of ondernemer kan hier veel aan hebben bij het delegeren of inspireren van collega’s of klanten. 

De kunst van “onbeoordeeld zijn” helpt

Tip 14 Suggestief leiderschap.jpg

Om persoonlijke groei te creëren help ik in mijn praktijk mensen door ze suggesties te geven hoe het ook anders kan, want alleen dan bereik je iets nieuws. Het is de kunst om onbeoordeeld te zien wat er gebeurt of niet gebeurt. De ander echt te leren loslaten en laten ervaren wat voor hem of haar werkt. Er wordt hierdoor gewerkt vanuit intrinsieke motivatie en dit geeft de ander voldoening.

Om meer successen te creëren en zelf te groeien als persoon, is het belangrijk om suggestief leiderschap op basis van vertrouwen toe te passen. Dan ontstaat er een win/win situatie en kan er beter worden samen gewerkt. ”

Mijn suggestie aan jou is om contact op te nemen om deze vorm van leiderschap jezelf eigen te maken. Zo kun je je kwaliteit van leven vergroten en ook die van jouw (werk-)omgeving.